Endeavor tillverkningsbranchen

8 tips till dig i tillverkningsbranschen

Idag inleder vi en ny artikelserie där vi i fem veckor kommer gå igenom smarta lösningar för tillverkande bolag. Efter att ha arbetat med systemlösningar för tillverkningsbranschen i 10 år har vi stor kunskap om branschunika lösningar som kan förenkla arbetsdagen och effektivisera era processer. Dagens artikel innehåller 8 inledande tips till tillverkande bolag som funderar på att byta system.

1. Välj en partner som kan er bransch
”Nej men du förstår inte, det kommer inte passa vår verksamhet.” Onödiga diskussioner och förklaringar för att konsulten inte förstår din verksamhet. Lösningar som inte är helt 100, långa mejlkonversationer och allt för många möten drar ut på tiden och kan bli kostsamt. Det är alltid enklast att arbeta med någon som förstår.

2. Är systemet produktionsanpassat?
Alla system är inte gjorda för att klara av tillverkningsbraschen. Det kan vara en lång process från offert till levererad produkt och ni behöver ett system som kan hantera allt från prototyp och inköp till logistik och fakturering. Enkel dokumenthantering av olika dokumenttyper där du kan se versioner och kommentarer från respektive part kan vara extra värdefullt.

3. EDI är A och O
Alla kunder förväntar sig kontinuerlig information, så även era. Prislistor, orderbekräftelser, leveransavier och fakturor. I jakten på ert nya affärssystem skall ni inte välja ett system som endast kan standard, utan där du enkelt kan koppla på fler funktioner när du behöver utan krångliga anpassningar. Kanske får ni plötsigt behov av att informera kunderna om var i produktionen ni är och det är viktigt att systemet inte blir en begränsning i er kommuniktion med kund.

4. Lagerhantering från hylla 1 till 28593
En effektiv tillverkning bygger på ett jämt flöde vilket inte bara kräver att du vet var sakerna är, utan också när de kommer ta slut. Varje artikel skall ha en lagerplats, ett uppdaterat lagersaldo, normal beställningskvantitet och ledtid som stöd för inköpsrutiner. Vid inleverans skall medarbetarna mobilt kunna se vilka platser som är lediga och på så vis underlätta inleveranser. Fundera över vilken information du behöver hantera för respektive artikel och ta med på din kravlista när du letar efter nytt system. Kanske behöver ni registrera bäst-före-datum?

5. Passa på att se över era processer
När man börjar leta efter ett nytt system kan det vara lätt att utgå från de processer företaget har och försöka hitta stöd för dessa. Det nya systemet skall kunna allt de gamla kunde och gärna fungera på liknande vis. Arbeta med en partner med god processkunskap för er bransch som kan hjälpa till att se över era processer. Kanske finns det bättre sätt att arbeta på tillsammans med ert nya system?

6. Full transparens för alla medarbetare
Kunden ringer och undrar vad en produkt kostar, och det är kanske inte svårt att svara på. Men var i produktionen är ni och när är beräknad inleverans på saknad komponent? Kunden var mer nöjd med förra produktversionen, vad var skillnanden från den tidigare? Genom att använda ett samlat system för alla delar i företaget får alla medarbetare tillgång till all information i en plattform. Genom en bättre transparens erbjuder ni kunderna en bättre service och underlättar för era medarbetare.

7. Hjälp! Jag behöver spåra
Tänk dig att du får ett mejl från en kund. Produkten har inte hållt måttet och gått sönder, kanske med förödande konsekvenser. Nu måste du snabbt se vilka leveranser till kunden som också kan vara drabbade, eller vilka andra kunder som köpt samma produkt. Vilka komponenter utgörs denna produktversionen av och vilka företag har levererat komponenterna? Ett bra system kan hjälpa dig att återfå full kontroll.

8. Anpassa inte i onödan
Alla system har sina styrkor och svagheter. De flesta system kan byggas ut och specialanpassas för att passa er verksamhet. Detta kan dock vara en farlig väg att gå då det lätt blir kostsamt när ni skall uppdatera systemet och buggar uppstår. Skräddarsydda anpassningar kan behöva göras om när systemet uppgraderas och det kan därför vara smartare att välja ett system som i sin grundfunktionalitet passar er.

I artikelseriens nästa inlägg kommer vi fördjupa oss i sales automation och hur tillverkande bolag kan effektivisera med integrerade system.

Gilla oss på LinkedIn och Facebook
Genom att gilla oss på LinkedIn eller Facebook få du tillgång till våra bästa tips direkt när vi postar. Ingen onödig reklam, bara kunskap som vi tror kan underlätta ditt arbete.