7 skäl till varför just du borde skaffa ett nytt CRM-system

I den här artikeln delar Michel Maniscalchi med sig av några vanliga situationer våra kunder befinner sig i när det börjar bli dags att investera i ett CRM-system som kan stötta tillväxt.

7-skal-att-skaffa-nytt-crm-system.jpg

En vän till mig säljer möbler. Jag har tänkt beställa några möbler av honom men tyvärr vet jag inte priset på dem ännu. Han måste först kolla med sina leverantörer. Jag har föreslagit för min vän att han ska skaffa ett bättre system där han har tillgång till priserna direkt på datorn eller mobilen när vi träffas. Med ett bra system skulle han även kunna göra en offert och jag skulle till och med kunna lägga en order direkt när vi ses. Men han vill köra på sin grej. Och jag tänker att jag kanske har blivit miljöskadad eftersom jag säljer just CRM-system och affärssystem.

Men det är ju inte så att möblerna försämras av att man använder moderna säljverktyg. I själva verket får min vän mycket mer tid över för själva säljandet när han inte behöver dubbelarbeta längre.

Och det är inte bara dubbelarbete det rör sig om. För ofta är det inte bara i ett system som uppgifterna måste registreras (efter papperslappen alltså) utan kanske både i CRM-systemet och i affärssystemet. Och kanske är CRM-systemet så gammalt att ingen använder sig av det utan säljaren har skapat ett sidosystem i Excel. Det innebär att kunddata finns spridd lite överallt på företaget. Ni kanske minns det där med GDPR? Just det, det kanske inte är så klokt att personuppgifter finns på mängder av olika ställen som man har dålig koll på.

Så, efter den här långa intron, eller uppvärmningen, kommer här en lista på varför just du bör skaffa ett nytt CRM-system:

1. Få kontroll över din kunddata

All den där kunddatan i en mängd olika system och Excel-ark bidrar inte till försäljningen.

2. Förbättra kundbemötandet

Ja, jag som är din kund vill gärna ha pris direkt. Jag kanske också vill lägga en order direkt. Dessutom tycker jag att det är bra om du har koll på vad jag har beställt tidigare. Utan att du behöver åka till kontoret först och kolla eller ringa dina kollegor på kundtjänst.

3. Förbättra ärendehanteringen

Om jag ringer din kundtjänst vill jag ha hjälp direkt. Jag vill inte slussas hit och dit och lyssna på pausmusik medan flera olika människor försöker rota reda på mina beställningar och fakturor.

4. Öka datakvalitén genom mobilstöd

När du kan lägga en beställning tillsammans med mig, kanske på din padda eller mobil, och jag kan se att ordern blir rätt även om vi inte är på ditt kontor – då minskar det risken för fel.

GUIDE: Så lyckas du med upphandlingen av nytt CRM-system

En guide för dig som planerar att upphandla ett nytt CRM-system.

5. Få kontroll över affären

När ditt CRM-system även är integrerat med andra system blir det mycket lättare för dig att få koll på affären och se hur ni ligger till mot budget.

6. Få tillgång till bättre verktyg för marknadsföring

I de nya CRM-systemen samarbetar sälj mycket mer med marknad. Här pratar man om nya verktyg som du kanske har hört talas om tidigare såsom inbound marketing, leadsgenerering och marketing automation. De här verktygen blir allt viktigare eftersom allt mer av säljarbetet sker digitalt.

7. Dra fördelar av ett intelligent system

Nya CRM-system är också intelligenta system. Med Business Intelligence-verktyg kan du göra mer avancerade dataanalyser än tidigare, till exempel av trender, kundsegment och nya affärsmöjligheter. Ett intelligent CRM-system kanske inte ger en skillnad som kan mätas omedelbart men på sikt kommer dessa smarta system att ge dig en stor konkurrensfördel.

Vill du veta mer?

Vi på Fellowmind har över 20 års erfarenhet av att implementera smarta CRM-system och intelligenta analysverktyg för företag i tillväxt. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig välja rätt är du varmt välkommen att höra av dig till Andreas Khemiri!