Fem tips för att komma igång med ett nytt CRM-system

Att jobba datadrivet är en förutsättning för de flesta företag idag, men om man inte vet hur man ska gå tillväga är risken stor att tekniken stjälper snarare än hjälper. Vi har pratat med David Axelsson, affärsområdeschef på Fellowmind, om vad som är viktigt att tänka på när man ska implementera ett nytt CRM-system. I det här inlägget har vi samlat våra fem bästa tips, men först inleder vi med ett citat från David själv, där han berättar hur smarta systemlösningar hjälper honom i hans dagliga arbete.

kom-igang-med-nytt-crm-system.jpg

Tekniken ger mig överblick över hela verksamheten. Det gör att jag sparar massor av tid, tid som jag kan ägna åt mina medarbetare istället. Som chef på ett konsultbolag är det väldigt viktigt att se till att medarbetarna är motiverade och trivs på jobbet. Det är när tekniken skapar förutsättningar och ger utrymme för mänskliga möten som den fungerar optimalt".

David Axelsson, affärsområdeschef Fellowmind

1. Förankra i ledning och i team

Du har hört det förut, men behöver troligtvis höra det igen. Förankring är helt avgörande för att lyckas med implementeringen och komma igång med ert nya CRM-system. Såväl ledning som övriga medarbetare behöver förstå vikten av och nyttan med CRM-systemet för att kunna motiveras till att använda det.

2. Utbilda alla medarbetare

Att ni förstår ert behov och nyttan av CRM-systemet är en god grund, men ni behöver också lägga kraft på att utbilda alla era medarbetare i systemet. Ett nytt CRM-system innebär nya funktion och teknikaliteter som alla behöver lära sig. Om era medarbetare/användarna tycker att systemet är för krångligt att sätta sig in i finns det en risk att det inte använder det som de borde, trots att de förstår nyttan och syftet med det.

3. Sätt upp en plan

Ni kommer behöva en tydlig plan för hur ni ska fasa in CRM-systemet. Och den behöver vara realistisk. Sätt upp mål som känns görbara, och dela in CRM-projektet i faser så kommer det kännas enklare att uppnå varje delmål.

GUIDE: Undvik de vanligaste misstagen under ett CRM-projekt

De flesta företag vet att ett lyckat CRM-projekt kan hjälpa dem att ta sig flera steg före sina konkurrenter. Trots det är upp mot 70 % av alla CRM-projekt misslyckade. I den här guiden hjälper vi dig att undvika några av de vanligaste fallgroparna!

4. Definiera er säljprocess

Innan ni kör igång och börjar jobba i ert nya CRM-system är det klokt att definiera er säljprocess. Formulera vad ett lead, en potentiell kund, en kund och ett sälj är. Fråga era säljare vad de behöver i säljprocessen och hur CRM-systemet kan hjälpa dem. Ju mer information ni har om er säljprocess, desto enklare blir det att förstå hur CRM-systemet kan fungera som stöd i processen. Då kan ni också definiera vilka funktioner som är extra viktiga att ha koll på, och lägga krut på att lära er just dem. 

5. Uppmuntra och ge beröm

Sist men inte minst: glöm inte att ge beröm, mycket och ofta. Att implementera ett nytt CRM-system är krävande för alla inblandade, därför behövs ständiga motivationsmorötter. Ge beröm och uppmuntra era medarbetare när de tar såväl små som stora framsteg. Gör ni det är chansen större att de håller humöret och motivationen på topp hela vägen in i mål!

Vill du veta mer?

Vi på Fellowmind har över 20 års erfarenhet av att implementera smarta CRM-system och intelligenta analysverktyg för företag i tillväxt. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig välja rätt är du varmt välkommen att höra av dig till Andreas Khemiri!