Onboarding – så kan Dynamics 365 hjälpa dig att välkomna nya medarbetare

Över 80 % bestämmer sig för om de ska stanna på sin nya arbetsplats inom de närmaste sex månaderna. Det är en av många anledningar till att en grundlig och lärorik onboarding, där ni ger era nytillskott ett gott mottagande, är av största vikt för att skapa en trivsam arbetsplats. En molnbaserad systemlösning kan hjälpa er kommun att effektivisera och personifiera onboardingen, och få era nya medarbetare att stanna länge!

Med hjälp av Endeavors VD David Axelsson har vi punktat upp fyra fördelar med att använda ett molnbaserat IT-system med automatiserade funktioner under onboarding-processen.

1. Mer tid och bättre resultat 

Det är mycket som ska ordnas när det börjar nya medarbetar på er arbetsplats. Telefoner och datorer ska tilldelas, och kurser och genomgångar administreras. I en större organisation krävs det ofta godkännanden för den här typen av processer.

Genom en molnbaserad portal där ni kan följa alla delar av onboardingen kan godkännanden göras med bara ett knapptryck. Inga långa mejlkonversationer eller påskrivna papper behövs.

En automatiserad onboarding-process hjälper er att frigöra tid samtidigt som ni kan se till att inget faller mellan stolarna. Effektivare arbete till högre kvalitet, helt enkelt.

2. Hjälp nya talanger att komma igång snabbare

Genom att ta fram färdiga mallar och processer för onboarding kan ni hjälpa era nyinkomna tillgångar att komma på banan snabbt. Med färdiga mallar och processer vet ni att när någon anställs på ekonomiavdelningen så ska den gå x utbildning, delta i x webinar och få tillgång till x program och verktyg.

Ni kan sedan enkelt följa upp och bocka av uppfyllda delar av onboardingen i systemet. På så sätt kan personer med övergripande ansvar följa onboardingen, och säkerställa att processen efterföljs och målen uppfylls korrekt.

3. Personifiera processen

När det kommer till onboarding gäller det för er som arbetsgivare att sätta standarden tidigt. Ni vill såklart inte att en ny stjärna på kommunen ska känna sig som en i mängden i er onboarding-process, eller ännu värre som en av alla punkter på er to-do-list. Hen ska känna sig utvald och bli motiverad av onboardingen.

Ett bra sätt att skapa den känslan är genom att personifiera onboarding-processen och göra den till en unik upplevelse. Alla funktioner ni använder för er onboarding går att anpassas utifrån roll, titel och person, så att processen känns personligare.

Ni kan också ta fram pedagogiska och välkomnande guider för hur olika administrativa uppgifter ska utföras.

4. Tillhandahåll rätt digitala verktyg

Se till att utrusta dina nya talanger med rätt digitala verktyg, som hjälper till att underlätta deras onboarding och framtida arbetsuppgifter. Under onboarding-processen ska de enkelt kunna komma åt aktuella appar, så att de kan fullfölja sina onboarding-uppgifter smidigt, oavsett var de befinner sig.

När ni introducerar digitala verktyg och applikationer är det också en god idé att inkludera insikter och information som rör er kommun. Allt från kulturen på kommunen, till kartor över kontorslokalerna och information om närområdet kan vara av intresse för era nya kollegor!

Vill du veta mer om hur du kan personifiera och effektivisera processerna på din kommun? Ladda ner vår guide ”Så väljer du rätt affärssystem för din kommun” nedan eller hör av dig till David Axelsson så berättar han mer!

Guide: Så väljer du rätt IT-system

Våra råd till dig som jobbar i kommun/landsting och som ska välja ny systemlösning.

Ladda ner guiden här!