Helene & Daniel på Endeavor, CRM-system

Power BI – ökad lönsamhet genom uppföljning och analys

Behovet av Business Intelligence (BI) ökar hela tiden och trenden pekar spikrakt mot ökat intresse för analys och rapport hos många företag. Det är egentligen inte särskilt konstigt alls. Det är nämligen den här typen av analyser och rapporter som ofta innehåller intäktsrelaterad information och data ­– och den informationen är högst avgörande för att ni ska kunna stärka er affär, bli mer lönsamma och nå era uppsatta mål snabbare.

Vi pratade med BI-konsulten Henrik Steen för att få svar på vilka fördelar och funktioner som finns i analysverktyget Power BI. Här nedan har vi samlat de fyra främsta!

1. Enkel och smart delning av data 

I Power BI är det enkelt och smidigt att skapa och dela data inom koncernen eller verksamheten, men också mellan olika bolag. Som användare kan du, utifrån en grundmall som din leverantör tagit fram, skapa egna rapporter, grafer och tabeller som enkelt kan delas med dina kollegor.

Power BI är ett utmärkt verktyg för att ta reda på hur lönsamma ni är och för att få en tydlig bild av vad ni behöver bli bättre på. För om ni inte vad som gör er lönsamma är det svårt att veta vad ni ska satsa på och göra mer av framåt.

2.  Interaktiva visualiseringar och överskådliga vyer

Med tydliga och överskådliga vyer och interaktiva visualiseringar blir det enklare att förstå och följa verksamhetens data och statistik på ett effektivt sätt. Då kan ni på en både övergripande och detaljerad nivå följa olika delar av verksamheten.

Ni kan med andra ord analysera verksamheten ur ett helikopterperspektiv, men också zooma in på detaljnivå för att se hur det till exempel går för specifika regioner, avdelningar eller tjänster.

Inspelat webinar: Omvandla relationer till omsättning med rätt analysverktyg

Få insikt i hur Power BI och Customer Insights hjälper dig förutse dina kunders nästa steg och skapa unika kundupplevelser.

Hämta webinar

3. Lätt att integrera med övriga Microsoft-produkter

Power BI är byggt för att smidigt kunna integreras med övriga Microsoft-produkter. För dig som redan använder affärslösningar från Microsoft så som Dynamics 365 och Business Central betyder det att ni inte behöver göra om, utan enbart lägga till. Det går även att på ett smidigt sätt koppla upp sig mot sociala medier, Google Analytics, Excel och andra program som används.

Eftersom Power BI ligger i Microsofts befintliga miljö kan all information som redan ligger i Microsoft 365 (fd Office 365) smidigt flyttas och återanvändas i Power BI. Det innebär att ni till exempel kan plocka ut och överföra användare direkt från era system.

Och det fungerar likadant åt andra hållet – ni kan bädda in Power BI-grafer i det befintliga Microsoft-systemet. Det går till exempel att lägga in en Power BI-graf direkt i ett kundkort i CRM-systemet. Smidig integration åt båda hållen, helt enkelt. 

4. Tillgång till din data var du än befinner dig

Med Power BI får du snabba analyser direkt i dina vyer och dashboards oavsett var du befinner dig och vilken enhet du använder. Dator, platta eller mobil? På kontoret, hemma eller hos kund? Du bestämmer, din data följer med.

Power BI är alltså idealt för snabb och överskådlig dataanalys. Ni bygger det så som ni själva vill ha det och kan smidigt lägga till eller ta bort applikationer i systemet. Med Power BI får ni en övergripande och detaljerad bild över er verksamhet. Det är utifrån den bilden ni kan bädda för ett mer lönsamt arbete, på såväl kort som lång sikt.

För att jobba proaktivt med er data är det en god idé att integrera artificiell intelligens i ert BI-verktyg. Här kan du läsa mer om hur ni kan effektivisera och underlätta hanteringen av data med hjälp av AI.

Lönsamhet är en av de byggstenar som man behöver ta hänsyn till för driva en framgångsrik verksamhet. Andra viktiga aspekter är innovation, tid, kultur, förändring och attraktion. Läs vår guide som berör samtliga av dessa delar (ladda ner nedan) eller hör av dig så berättar vi mer om hur du kan skapa lönsamhet med hjälp av analysverktyget Power BI!

Guide: 6 viktiga byggstenar för tillväxt

Hur stärker du din verksamhet och banar väg för tillväxt och utveckling?

Ladda ner guiden här!