Molntjänster

4 anledningar till att er data är säker i molnet

Vi får ofta frågan om information är säkert lagrad i molnet – och svaret är JA. Det är den. Faktum är att molnet är det absolut säkraste sättet att lagra data på. I det här inlägget har vi punktat upp fyra anledningar som förhoppningsvis gör att ni känner er helt lugna med att lagra er information i molnet!

 

Det finns alltid backuper

All data som hanteras och lagras i molntjänster finns också lagrad fysiskt på ett eller flera datacenter. Dessa datacenter kan vara placerade på flera geografiska platser. Om ni jobbar i Dynamics 365, eller något annat av Microsofts system, är fallet just så.

När er data finns lagrad på flera fysiska platser skapas en redundans av information som gör att det alltid finns minst en säkerhetskopia. I praktiken innebär det att om det skulle ske en atomattack mot ett av Microsofts datacenter idag så skulle all er data ändå vara intakt eftersom den automatiskt finns lagrad på flera datacenter.

Ökad säkerhet med GDPR

Det var nog ingen som missade 2018:s stora nyhet, GDPR. Förordningen som ställer nya och hårdare krav på lagring av personuppgifter inom EU. När GDPR trädde i kraft innebar det att företag och organisationer behövde införa hårdare regler och ökad kontroll över hur och var information lagras och sprids. Informationen behöver också, i en större utsträckning än tidigare, arkiveras och får inte delas hur som helst.

Ett av grundkraven för GDPR är att en EU-medborgares uppgifter inte får spridas hur som helst, och aldrig rent fysiskt lämna EU/ESS. Detta gör att er data som ligger i molnet kan lagras mer lokalt och under bättre kontroll, och därmed inte riskerar att hamna på villovägar.

Microsoft har koll, så att du slipper!

Med en trygg partner och leverantör kan ni känna er lugna med att er information lagras säkert. Microsoft har superkoll på vad som händer när det kommer till säkerhet och är snabba på bollen med att införa nya säkerhetsfunktioner. Eftersom att Microsoft inför den här typen av funktioner så pass ofta och automatiskt är det sällan som användaren ens lägger märke till de nya funktionerna. Införandet av dem sker smidigt och automatiskt i bakgrunden.

Med hjälp av en säkerhetsteknik som bygger på inbyggd intelligens och smart automatisering åtgärdar Microsoft i dagsläget hela 97 procent av alla identifierade attacker. Ni kan med andra ord känna er lugna med att er data är i goda händer.

Segmentera er data med hjälp av er leverantör

Även om Microsoft är en trygg och säker partner som har koll på det allra mesta så finns det givetvis säkerhetsåtgärder som ni själva kan ta till för att skapa ökad kontroll över er data. Om ni vill se till att er data är maximalt säkrad är det en god idé att dela in och segmentera den utifrån säkerhetsbehov.

På så sätt kan ni säkerställa att enbart den eller de som informationen är tänkt för har åtkomst till den. Allt det här kan din molnleverantör hjälpa till med, både vid införandet av systemet och löpande när ni väl börjat arbeta i det!

 

Vill du veta mer om hur vi på Endeavor jobbar med säkerhet i molnet? Kontakta Michel Manischalchi så berättar han gärna mer!