Microsofts Power BI eller QlikView/Sense – vem vinner?

När vi pratar med kunder som vill börja med business intelligence (BI), eller förbättra sin BI, handlar det ofta om en jämförelse mellan Qlik (QlikView och Qlik Sense) och Microsoft (Power BI och Azure-komponenter). Vi på Fellowmind jobbar med både Qlik och Microsoft, men har på senare tid valt att fokusera på Microsofts BI-plattform.

microsofts-power-bi-eller-qlikviewsense-vem-vinner.jpg

Vårt val av Power BI baseras på flera faktorer, bland annat att Gartner (ett ledande bolag för digital forskning) erkänt Microsoft som en Magic Quadrant-ledare inom analys- och Business Intelligence-plattformar.

Det är inte helt rättvist att jämföra QlikView med Power BI rakt av (vilket ofta görs). QlikView kan ses som sin egen BI-plattform, medan Power BI snarare ingår som en del i Microsofts BI-plattform och kräver ibland vissa runtomkring-produkter från Microsoft, som t.ex. tjänster ifrån Azure. Ett exempel är datalagring i ett datalager för att få en bra struktur på den önskade BI-lösningen.

Gartners forskning gör att vi kan hålla oss så neutrala som möjligt så att ni i nästa steg kan med trygghet besluta vilket system som passar er verksamhet bäst.

Microsoft BI-plattform – Power BI och Azure

Power BI ingår i Microsoft Dynamics 365, där du kan nyttja Microsoft Azure för att bygga en komplett BI-plattform. Power BI liknar andra Microsoft-produkter i gränssnitt och användarupplevelse.

Därför är verktyget lätt att förstå för dig som redan använder dig av produkter från Microsoft, och dessutom lätt att integrera med övriga system och applikationer i plattformen.

Styrkor

  • Produktfunktionalitet
    I många år var Power BI bara en ”tillräckligt bra” produkt, men tanke på priset. Så är inte längre fallet. Efter en omfattande uppdatering under 2019 exploderade Power BI med ny funktionalitet och överträffar nu sina konkurrenter. Uppdateringen inkluderar bland annat förstärkt analys samt automatiserad AI.
  • Omfattande produktvision
    Microsoft fortsätter att investera i mer visionära funktioner för Power BI.

Se upp för!

  • On-premise
    Om man jämför Power BI molntjänsten med on-premise, så har on-premise en viss fördröjning gentemot molnet.
  • Endast Azure
    Microsoft ger inte kunderna flexibiliteten att väja annan LAAS-molntjänst utan den kan endast köras i Azure. Läs om vad Azure är här.

GUIDE: Rätt IT-stöd hjälper er att driva utveckling

Behovet av ökad datakontroll och effektiviserade arbetssätt tycks vara större än någonsin. Troligtvis står din organisation också inför en hel del förändringar just nu, och kanske är ni i behov av ett nytt IT-stöd. Den här guiden hjälper dig på rätt väg!

Qlik BI-plattform– QlikView och Qlik sense

Qlik är också en av ledarna inom BI, dock med ett lägre marknadsmomentum än konkurrenterna.  Qlik Sense, som är Qliks ledande lösning, körs på den unika Qlik Associative Engine som har drivit Qliks produkter under de senaste 20 åren.

Styrkor

  • Augmentation och datakunskap
    För att automatiskt avslöja dolda insikter i din data använder Qlik sin unika ”associeringsupplevelse” (augmentation = att se kopplingar på djupet) som annars kan ha missats av frågebaserade verktyg.
  • QlikView – ett billigare alternativ
    Om ditt företag idag använder QlikView och vill komma upp i molnet kan ett byte till Qlik Sense vara ett billigare alternativ än andra BI-lösningar.
  • Fokus på flexibilitet i distribution
    Att kunna distribuera lokalt, i molnet, en kombination av båda eller Qliks SAAS-erbjudande förblir ett fokus för Qliks vision.

Se upp för!

  • Momentum
    Efter en tuffare period och en del justeringar internt tog Qlik under 2019 in personal igen. Men i förhållande till andra branschledare (se stycke 2) är deras expansion fortfarande låg. Dessutom uppgav mindre än hälften av Qliks referenskunder att Qlik även levererade deras företagsstandardsystem för BI-verktyg.
  • Gå från QlikView till Qlik Sense
    Enligt undersökningar har migreringen från QlikView till Qlik Sense varit, och är, ett stort bekymmer för många av Qliks kunder. Detta trots Qliks betoning på att tillhandahålla support och dedikerade resurser för en migrering från QlikView till Qlik Sense.

Vilket system ska jag välja?

Trots sina många likheter har systemen olika förutsättningar, beroende på din verksamhets behov. Förutom tycke och smak bör valet göras efter hur just er verksamhet är uppbyggd, och utifrån vilka funktioner den är i behov av.

Det är också viktigt att fundera över hur mycket tid och resurser som finns internt och som kan läggas på analysverktyget. Detta kommer vara en väldigt viktig faktor när det nya systemet väl ska implementeras.

Vi på Fellowmind har erfarenhet av att jobba med såväl Microsofts som Qliks BI-plattform, och har god inblick i de båda systemen. Hör av dig till oss så hjälper vi till att se över era behov och i nästa steg välja den BI-plattformen som passar er verksamhet bäst.

Vill du veta mer?

Vi på Fellowmind har över 20 års erfarenhet av att implementera smarta CRM-system och intelligenta analysverktyg för företag i tillväxt. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig välja rätt är du varmt välkommen att höra av dig till Andreas Khemiri!