Molntjänster

Flytta till molnet eller stanna i NAV?

Sitter du i en systemlösning som fungerar förhållandevis bra? Då kan det vara svårt att räkna hem vinsten med att flytta all er data till molnet. I framtiden kommer det dock vara en självklarhet att lagra data i molnet, och ju förr ni flyttar över den, desto enklare blir resan. Och desto bättre rustade kommer ni vara för framtiden.

Enligt en undersökning gjord av Gartner kommer företags IT-utgifter år 2022 vara betydligt högre för de molnbaserade lösningar, än för de traditionella NAV-lösningarna.

Och vi ser redan nu hur utvecklingen tar raketfart. Microsofts siffror från det senaste kvartalet visar att deras molntjänster drog in totalt 12,3 miljarder dollar. En ökning med 27 procent jämfört med förra året.

Det råder alltså inga tvivel om att det är molnet som gäller och kommer att gälla framåt.

I det här inlägget förbereder vi dig på flytten genom att ta upp de största skillnaderna som ni kommer uppleva när ni flyttar från NAV till molnet. Och vi tar hjälp av molnspecialisten Anders Brunmarker, även försäljningschef på Endeavor.

Större flexibilitet med ett uppdaterat system

Det stora argumentet för att finnas i molnet är att ni ständigt har en modern och uppgraderad systemmiljö. Det innebär att ni alltid har tillgång till de nyaste versionerna av de appar och funktioner som ingår i systemet. Och alla medarbetare har alltid samma version av era system och applikationer.

När Teams eller Office 365 uppdateras för din kollega, uppdateras det för dig också. Det gör att ni kan jobba smartare, snabbare mer integrerat.

En friare affärsmodell i molnet

Att flytta till molnet innebär inte bara ett nytt sätt att lagra data på, utan också en helt annat typ av affärsmodell.

Klassiska betalningsmodeller byts i allt större utsträckning ut mot abonnemangsbaserade. En utveckling som är extra tydlig inom molnsegmentet. Genom den här typen av betalningsmodell kan företag räkna in sina intäkter på sikt, och få en tydlig bild över ekonomin.

Samtidigt slipper kunden betala stora klumpsummor när betalningen kan spridas ut över tid. Den här affärsmodellen ger kunden mer flexibilitet och frihet. Du behöver inte sitta fast med en produkt eller tjänst som du inte längre har användning för, utan kan enkelt säga upp ditt abonnemang.

I molnet betalar ni enligt en abonnemangsmodell. Det kan innebära att det blir dyrare över tid, men friheten blir betydligt större, och investeringströskeln blir initialt betydligt mindre. Hur ni än vrider och vänder på det är det solklart att ni kommer tjäna på att vara i molnet på sikt.

– Anders Brunmarker

Systemet anpassar sig efter er, inte tvärtom

Ett molnbaserat system innebär, som vi redan varit inne på, att systemet anpassar sig efter er data, och inte tvärtom.

Med ett system som alltid är uppdaterat säkerställer ni att ni har den senaste tekniken på plats. Det gör att ni kan jobba smartare och snabbare, och hitta arbetssätt som effektiviserar er affär.

Det innebär också att ni kan ta täten i racet, och vara ett företag som visar den digitala vägen framåt, snarare än ett som följer med strömmen.

Känn lugnet med ett system som tänker och agerar själv

En annan stor styrka som ni kommer uppleva när ni väl migrerar till molnet är enkelheten och smidigheten. Genom att er data alltid följer er, och uppdateras i realtid, är det enkelt att hålla koll på vad som händer.

Och det är lika enkelt att göra det från mobilen som från paddan eller datorn. Oavsett var ni befinner er.

 

Vi på Endeavor hjälper er på resan mot molnet!

Vi vet att det finns många fallgropar under en migrering till molnet, som tur är vet vi också hur ni ska undvika att trampa i dem. En välplanerad flytt och en trygg partner är viktigt för göra resan sådär smidig och effektiv som den kan bli. Anders Brunmarker och resten av gänget på Endeavor hjälper er gärna i den förflyttningen.

Kontakta oss om du vill veta mer om våra molntjänster, och hur en migrering till molnet kan se ut!

Fatta smartare affärsbeslut

Ta din verksamhet till nästa nivå med en komplett affärslösning i molnet.

Ladda ner din guide redan idag!